Yung Mavu

Geplaatst op 22 januari 2017 om 21:49 door Johan in Muziekontdekking

16 years old and from Antwerp, Belgium. Looking forward to hearing some more from this guy.

Platte pop

Geplaatst op 28 november 2016 om 19:51 door Johan in Random

Ik kan al eens genieten van nummers die je gerust onder lekker platte pop kan classificeren. Zoals bijvoorbeeld deze The Greatest van Sia met Kendrick Lamar:

Deze Capsize is ook de moeite. Allemaal zo heerlijk simpel volgens een formule. Dat noemen ze dan popmuziek zeker? Wie heeft er gelijkaardig materiaal?

SX + Felix Pallas

Geplaatst op 26 november 2016 om 13:08 door Johan in Concertverslag

dsc03250

Wij gingen vorige donderdag naar SX en Felix Pallas in de Trix, en zagen dat het goed was.

Nieuwe Lichting-finalisten Felix Pallas speelden het voorprogramma. Ze stonden er met een – in mijn ogen – ietwat ongewone setup voor het type muziek dat ze maken. Veel synthesizers op het podium, elektrische drumstel, en weinig gitaren te bespeuren. Het was soms onduidelijk welk deel van de muziek van welke bandlid kwam, zeker doordat de elektrische drum van één van de bandleden het bij sommige nummers niet leek te doen.

Desondanks deze technische opmerkingen  kon ik echt van de muziek genieten. Beluister de single Rakata, wat ik het beste nummer vind:

Dan was het tijd voor SX. Zij brachten recent hun nieuwe album Alphabet uit, meteen ook de aanleiding voor een reeks shows.

In het eerste nummer zorgde de lichtman voor een echt mooie opbouw van donker naar licht . Helaas besloot 1 onverlaat om een foto te nemen met een volledige flash, wat het moment volledig doorbrak. What the fuck. Mensen moeten eens leren hun flash af te zetten.

SX begon de show met nummers uit het nieuwe album Alphabet zoals Shimona en Hurts. We werden getrakteerd op een mooie versie van Tango, en erna ook op bekendere nummers als Black Video. Zangeres Stefanie dartelde van de ene kant van het podium naar de andere en had interessante robot-moves die perfect in sync waren met de drums van sommige nummers.

Het drumwerk vond ik erg impressionant. Ik ben geen muzikant dus mijn beschrijving zal misschien vaag zijn, maar wat ik zag was dat bij sommige nummers bijna een “tegenbeat” gedrumd werd tegenover het ritme van de synths. Dit zorgde voor een unieke sound en ik was echt onder de indruk van het drumwerk.

Wat ook vermeld moet worden is dat zangers Stephanie echt wel kan zingen. Wat een stem. Ook al had ze ietwat rare vestimentaire keuzes gemaakt had ze met haar uitstraling en stem vaak de aandacht van de hele zaal op zich. Nog eens complimenten hier voor de lichtman die echt goed werk heeft geleverd.

Ik heb nog niet vaak een show gezien waar het licht zo’n dankbare photo opportunities creëerde.  Ik koos er echter voor om gewoon van de show te genieten, en niet te veel foto’s te nemen. Dit in tegenstelling tot een dame die het nodig vond het hele concert te filmen. Als ik naar voren keek zag ik dus de show van SX, en een grote filmende lichtbron. Je leest het: naast een goed concert was het ook een frustrerend concert, omdat het publiek zich niet gedroeg. Een rustig nummer is geen moment om een babbeltje met je buurman te slaan. Niet elk moment moet op social media belanden.

dsc03245 dsc03253 dsc03266

Met het risico dat dit concertverslag een rant wordt over iets anders: ik kijk uit naar een algemeen verbod op smartphonegebruik tijdens een concert. Hoe kunnen artiesten nog een intieme show geven als die continu gestreamd wordt naar de rest van de wereld? Dit getuigt in mijn ogen voor zeer weinig respect van de artiest. Je leest regelmatig dat artiesten een smartphone weggraaien of een concert stilleggen uit frustratie, en dat kan ik echt begrijpen. Een artiest stelt zich bloot op een podium, en daar mag gerust een foto van getrokken worden. Maar een halve zaal die elk moment moet capturen… nee. Dat gaat er bij mij niet in. Als ik me bij SX al stoor aan deze mensen wil ik me zelfs niet inbeelden hoe dit eruit ziet op een concert van pakweg Justin Bieber.

Maar goed: het was dik in orde. Proficiat aan beide groepen. Doe zo voort!

Justice – Woman

Geplaatst op 24 november 2016 om 12:43 door Johan in Nieuws

Het nieuwe album van Justice is uit. Ik bereid me al voor op een teleurstelling. Anthony Fantano vind er alvast niks aan.

The Kills (2)

Geplaatst op 17 november 2016 om 12:12 door Johan in Muziekontdekking

dsc03218

Muzikaal valt er weinig te rapporteren de laatste weken, aangezien ik bijna non-stop naar The Kills aan het luisteren ben. Na hun geweldige optreden in de Arenberg Schouwburg vorige week ben ik in hun volledige discografie gedoken en man man man… waarom heb ik dit niet eerder gedaan? The Kills fucking rock.

img_1051

Ik heb een CD gewonnen, maar ik heb nog maar 1 CD-speler, namelijk in mijn auto. Goed voor als ik in het buitenland aan het rijden ben zeker?

dsc03218

Een foto van het optreden van The Kills op 9 november.

Check Baby Says van The Kills uit Blood Pressures (2011):

The Kills

Geplaatst op 3 november 2016 om 10:23 door Johan in Uncategorized

allison

Ik weet eigenlijk niet of er een coolere vrouw bestaat dan Alison Mosshart van The Kills.

Ik zag haar samen met Jack White live spelen als The Dead Weather en ik denk dat ik erna 2 dagen verliefd door San Francisco ben gelopen.

Ik herinner me ook Jack White die überprofessioneel zijn drumstokken in de lucht zwierde en knal op de beat verderdrumde. Wat een optreden was dat. De filmpjes die ik vind op het internet geven in elk geval niks van de sfeer van dat optreden weer.

ol09-deadweather2-1-759891

Wij gaan binnenkort naar het concert van The Kills in de Arenbergschouwburg, en dat is het ideale moment om de backlog van Kills-muziek nog eens te checken. Zo kwam ik er dit geweldige nummer Days of Why and How uit van de laatste plaat Ash & Ice.

Ik kijk ernaar uit!

http://londonhatesyou.tumblr.com/post/148555679851/the-kills-days-of-why-and-how-live

Metallica: Atlas, Rise!

Geplaatst op 2 november 2016 om 8:57 door Johan in Nieuws

Metallica komt binnenkort met een nieuw album getiteld Hardwired… to self-destruct. Gisteren kwam de nieuwe single Atlas, Rise! uit en dit is eigenlijk gewoon old-skool Metallica. Voer voor de fans.

Solange Knowles

Geplaatst op 2 november 2016 om 8:55 door Johan in Muziekontdekking

Het internet was de voorbije weken wild van het nieuwste album van Solange Knowles, de zeer muzikale jongere zus van Beyoncé. Haar derde album A Seat at the Table is zeker de moeite om eens te beluisteren. Het is rustige muziek die je perfect op achtergrond kan zetten, om bijvoorbeeld een boek te lezen in deze eerder gure dagen. Hier is Cranes in the sky:

Conor Oberst – Ruminations

Geplaatst op 22 oktober 2016 om 11:44 door Johan in Albumrecensie

ruminations

Op 14 oktober kwam Ruminations van Conor Oberst uit. Naar het schijnt heeft hij zich vorige winter opgesloten in een hutje in de wildernis in Nebraska om het album in korte tijd te schrijven. Het is voor mij een typisch Conor Oberst album: zeker genietbaar, maar er springt ook niets echt uit. Het is dezelfde melancholiek met dezelfde thema’s die al jaren spelen.

Als hij live speelt zou ik eerder hopen op nummers als Lua of First day of my life uit de Bright Eyes periode of iets recenter werk zoals Zigzagging towards the Light of Hundreds of Ways uit het album Upside Down Mountain (2014). En dat is spijtig, want ik denk dat er wel meer in zit.

Beluister Barbary Coast (Later):

Conor Oberst speelt op maandag 30 januari 2017 in de AB. Meer info vind je hier.