SX + Felix Pallas

Geplaatst op 26 november 2016 om 13:08 door Johan in Concertverslag

dsc03250

Wij gingen vorige donderdag naar SX en Felix Pallas in de Trix, en zagen dat het goed was.

Nieuwe Lichting-finalisten Felix Pallas speelden het voorprogramma. Ze stonden er met een – in mijn ogen – ietwat ongewone setup voor het type muziek dat ze maken. Veel synthesizers op het podium, elektrische drumstel, en weinig gitaren te bespeuren. Het was soms onduidelijk welk deel van de muziek van welke bandlid kwam, zeker doordat de elektrische drum van één van de bandleden het bij sommige nummers niet leek te doen.

Desondanks deze technische opmerkingen  kon ik echt van de muziek genieten. Beluister de single Rakata, wat ik het beste nummer vind:

Dan was het tijd voor SX. Zij brachten recent hun nieuwe album Alphabet uit, meteen ook de aanleiding voor een reeks shows.

In het eerste nummer zorgde de lichtman voor een echt mooie opbouw van donker naar licht . Helaas besloot 1 onverlaat om een foto te nemen met een volledige flash, wat het moment volledig doorbrak. What the fuck. Mensen moeten eens leren hun flash af te zetten.

SX begon de show met nummers uit het nieuwe album Alphabet zoals Shimona en Hurts. We werden getrakteerd op een mooie versie van Tango, en erna ook op bekendere nummers als Black Video. Zangeres Stefanie dartelde van de ene kant van het podium naar de andere en had interessante robot-moves die perfect in sync waren met de drums van sommige nummers.

Het drumwerk vond ik erg impressionant. Ik ben geen muzikant dus mijn beschrijving zal misschien vaag zijn, maar wat ik zag was dat bij sommige nummers bijna een “tegenbeat” gedrumd werd tegenover het ritme van de synths. Dit zorgde voor een unieke sound en ik was echt onder de indruk van het drumwerk.

Wat ook vermeld moet worden is dat zangers Stephanie echt wel kan zingen. Wat een stem. Ook al had ze ietwat rare vestimentaire keuzes gemaakt had ze met haar uitstraling en stem vaak de aandacht van de hele zaal op zich. Nog eens complimenten hier voor de lichtman die echt goed werk heeft geleverd.

Ik heb nog niet vaak een show gezien waar het licht zo’n dankbare photo opportunities creëerde.  Ik koos er echter voor om gewoon van de show te genieten, en niet te veel foto’s te nemen. Dit in tegenstelling tot een dame die het nodig vond het hele concert te filmen. Als ik naar voren keek zag ik dus de show van SX, en een grote filmende lichtbron. Je leest het: naast een goed concert was het ook een frustrerend concert, omdat het publiek zich niet gedroeg. Een rustig nummer is geen moment om een babbeltje met je buurman te slaan. Niet elk moment moet op social media belanden.

dsc03245 dsc03253 dsc03266

Met het risico dat dit concertverslag een rant wordt over iets anders: ik kijk uit naar een algemeen verbod op smartphonegebruik tijdens een concert. Hoe kunnen artiesten nog een intieme show geven als die continu gestreamd wordt naar de rest van de wereld? Dit getuigt in mijn ogen voor zeer weinig respect van de artiest. Je leest regelmatig dat artiesten een smartphone weggraaien of een concert stilleggen uit frustratie, en dat kan ik echt begrijpen. Een artiest stelt zich bloot op een podium, en daar mag gerust een foto van getrokken worden. Maar een halve zaal die elk moment moet capturen… nee. Dat gaat er bij mij niet in. Als ik me bij SX al stoor aan deze mensen wil ik me zelfs niet inbeelden hoe dit eruit ziet op een concert van pakweg Justin Bieber.

Maar goed: het was dik in orde. Proficiat aan beide groepen. Doe zo voort!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *